Bygg ett attefallshus led loft och få större yta att umgås på. Kontakta oss för attefallshus i Uppsala.

Attefallshus i Öregrund

Om du snabbt och enkelt vill uppgradera ditt hem med extra boyta eller praktiskt förvaringsutrymme är ett attefallshus en smart lösning. Vi på Minimihus AB tillverkar specialanpassade attefallshus åt kunder i hela Uppland. Med tillverkning i vår egen fabrik strax utanför Öregrund har vi alla möjligheter att bygga mer än bara kataloghus. Som erfarna snickare kan vi skapa specialanpassade attefallshus helt efter kundens behov och till riktigt bra priser.

Vi bedriver totalentreprenad och levererar helt nyckelfärdiga attefallshus i Öregrund med omnejd. Ett nyckelfärdigt attefallshus innebär att huset levereras redo för inflytt och att du inte behöver utföra någon del av arbetet på egen hand. Huset är komplett med de inredningsdetaljer och vitvaror som behövs, och såklart med de anpassningar som du valt till vid beställningen.

Köpa attefallshus i Öregrund

Det är inte ovanligt att villaägare går i tankarna att köpa attefallshus, eller till och med bygga eget. Att bygga ett eget hus är såklart inte omöjligt, men det kräver mer tid och kunskap än många räknar med. För att bygga ett attefallshus behöver du känna till vilka regler som gäller och var på tomten det är mest lämpligt att placera ditt hus. Dessa regler hittar du enkelt hos Öregrund kommun. Du bör också veta vilka material du ska använda, planera för hur lång tid projektet tar och införskaffa allt virke. I slutändan är det betydligt mycket smidigare att köpa ett färdigt hus, du sparar in på dyrbar tid, huset blir byggt ordentligt och kostnaden blir ungefär den samma.

Som kund hos Minimihus AB får du inte bara några få standardmodeller av hus att välja mellan, hos oss kan du välja hur du vill ha ditt attefallshus in i minsta detalj. Vi hjälper dig gärna med idéer och förslag på möjliga lösningar som matchar dina behov. Som snickare med intresse för material och design skapar vi gärna kreativa och flexibla lösningar. Vi levererar våra hus till kunder som är bosatta inom hela Uppsala län men också Norrtälje.

Egen produktion av attefallshus i Uppsala tillåter oss att vara kreativa.

Vad är ett attefallshus

Ett attefallshus är ett litet hus eller extra byggnad på max 30m2 som inte kräver något bygglov och som blivit ett populärt tillskott på villatomter i Öregrund. Attefallshus har funnits sedan 2014 och har fått sitt namn efter dåvarande bostadsministern Stefan Attefall. Han var med och drev igenom förslaget att tillåta mindre hus med bostadsstandard i anslutning till villor utan att ansöka om bygglov. Tanken var att husen som utrustas med alla funktionaliteter som krävs för att fungera som permanent boende skulle komma att skapa många nya bostäder i Sverige.

Tanken är att attefallshuset ska fungera som boende året om, men det är upp till köparen. Ett attefallshus behöver inte heller vara tänkt som boende utan kan fylla andra funktioner som poolhus, förråd, hemmakontor eller som utbyggnad av det befintliga huset. För familjer med äldre barn i Öregrund är attefallshus populärt som extra boende när barnet vill ha lite mer privatliv. Ett attefallshus är också perfekt för dig som ofta har gäster över och vill ge dem ett lite mer bekvämt boende under deras vistelse hos dig.

Reger för attefallshus i Öregrund

Det finns tydliga regler för vad ett attefallshus är och hur det får byggas och placeras i Öregrund. Ett attefallshus får vara max 30m2 stort utan att du behöver söka bygglov för det. Tidigare var storleken begränsad till 25m2 men ändrades år 2020 till 5m2 större. Även om det låter som en liten skillnad har intresset för attefallshus i Öregrund skjutit i höjden efter ändringen. Storleken på huset är nu stort nog för att fungera som ett permanent boende för två personer utan att begränsa standarden. Om du inte har användning av hela utrymmet är det möjligt att bygga två olika hus, till exempel ett boende och ett förråd som tillsammans har en yta på max 30m2. Dina bygglovsfria kvadratmeter kan du med andra ord nyttja lite som du vill.

Reglerna för attefallshus kan skilja sig beroende på var i landet du bor, men generellt gäller följande:

  • För att placera ett attefallshus närmare än 4,5m från tomtgränsen krävs grannarnas tillstånd.
  • Ett attefallshus får inte vara med än 4m högt räknat från mark till takets högsta punkt.
  • Ett attefallshus måste alltid placeras i anslutning till ett bostadshus med beviljat bygglov, du får inte köpa ett attefallshus och placera på en tom tomt utan bygglov.
  • Du kan nyttja attefallshuset som utbyggnad till ditt befintliga hus men storleken får då inte överstiga 15m2 eller överstiga husets befintliga takhöjd.

Vilka regler som gäller för attefallshus i Öregrund kan du läsa mer om här.

Söka bygglov för Attefallshus

Normalt sett behövs inget bygglov för attefallshus i Öregrund förutsatt att du håller dig till reglerna gällande husets storlek och placering, men i vissa fall kan faktiskt kommunen komma att kräva en bygglovsansökan och även ge ett nekande besked. Det kan till exempel handla om att du vill sätta upp attefallshuset i anslutning till en speciellt värdefull miljö, vilket i Öregrund kan vara ett byggnadsminne eller i ett område av intresse för totalförsvaret. Att kommunen skulle neka dig tillstånd att bygga ett attefallshus händer mycket sällan så länge resterande regler följs, men du ska alltid göra en så kallad bygganmälan innan du påbörjar bygget eller köper ditt attefallshus. Skillnaden mellan bygglov och anmälan är att granskningen av en anmälan går mycket fortare, och skulle det vara något som inte godkänns får du veta det innan attefallshuset är klart och på sin plats. Om du är osäker på hur du går till väga kan du kontakta oss på Minimihus AB så hjälper vi dig.

Så gör du en bygganmälan

Bygglovsfria åtgärder ska i Öregrund kommun anmälas till byggnadsnämnden, enkelt görs det via bygglovshjälpen som är en elektronisk tjänst. Vid en bygganmälan ska du bifoga ritningar med 1:100 skala innefattande planlösning, fasad och sektioner. I anmälan ska det även finnas en karta över tomten där det framgår var du tänkt placera attefallshuset och hur långt avståndet till tomtgränserna är. Du ska också ha med lösningar för vatten, avlopp och ventilation på ritningen.

När du anlitar oss på Minimihus AB hjälper vi dig med all dokumentation som behövs oavsett om du bara behöver göra en bygganmälan eller ansöka om bygglov för ditt attefallshus i Öregrund.

Vi är experter på attefallshus i Uppsala. Designa ditt hus helt efter dina behov.

Attefallshus storlek

Ett attefallshus på 30m2 är tillräckligt stort för att två personer ska kunna bo riktigt bekvämt, särskilt när just dessa personers behov legat till grund för projektet och husets planlösning. I Öregrund finns det en stor marknad för studenter och deras boendemöjligheter och ett attefallshus är ett bekvämt boende för en student. Ofta är husen rymligare än ett normalt studentrum och kan dessutom ge tillgång till ett uterum om det planeras väl.

Smart planlösning för 30 kvm

För att få ut så mycket som möjligt av den begränsade ytan på 30m2 behöver du tänka igenom planlösningen noga. Om varje kvadratmeter nyttjas optimalt får du plats med ganska så mycket och huset kan till och med kännas rymligt. Ett plus med att anlita oss på Minimihus är att alla inredningsdetaljer som kokvrå och garderob anpassas efter de mått du önskar. Ett sätt att optimera ytan är att bygga ett sovloft ovanför garderob, badrum och kök och på så vis få en större sällskapsyta med högt till tak och samtidigt ett avskilt sovrum.

Produktion av attefallshus i Öregrund

Produktionsprocessen för ett attefallshus i Öregrund kan variera lite beroende på din tomts förutsättningar och vilket hus du önskar. Ibland behövs mer markarbete göras på tomten, ibland mindre eller inget alls beroende på tomtens egenskaper och ditt önskemål om husets placering. Som totalentreprenad tar vi gärna på oss hela ansvaret för allt från markarbete till nyckelfärdigt attefallshus inom Öregrund med omnejd.

Husen bygger vi i vår egen fabrik utanför Uppsala. Med egen produktion kan vi hålla nere kostnaderna för oss och dig som kund trots att vi enbart använder oss av högkvalitativt material. Huset färdigställs i vår verkstad innan det nyckelfärdiga attefallshuset levereras till dig redo för inflytt. Har du något annat projekt inom bygg eller renovering som du vill få utfört i Öregrund, eller önskar ett rymligt trädäck i anslutning till ditt attefallshus kan vi fixa det också. Kontakta oss för mer information och prisuppgifter